herberg-72.jpg
Japan-Info-Bank Diverse Japan informatie Geldzaken en de yen koers

Japanse yen, geld en wisselkoers

De geschiedenis van de Japanse yen.
De yen is de munteenheid van Japan. In Japan kunt u uitsluitend met de yen betalen en nooit met de euro of dollar. De yen is een de belangrijkste munteenheid in Azië. De yen werd geïntroduceerd door de Meiji-regering in 1872 als een systeem naar het evenbeeld van geldsystemen in Europa. Daarmee werd een eind gemaakt aan een ingewikkeld betalingssysteem uit het Edo-tijdperk. Er kwamen verschillende munten van 1, 100 en 1000 yen in omloop. Sommige waren van goud en andere van zilver. De yen werd ook gekoppeld aan de goudstandaard.

De yen verloor een groot deel van zijn waarde tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Na een periode van instabiliteit werd de yen in 1949 op 1 US $=360 yen gesteld. Toen de VS hun koppeling aan de goudstandaard los lieten devalueerde de yen. De angst was dat de yen zou stijgen en dat dit grote gevolgen zou hebben voor de export. De Japanse overheid greep in, maar de yen steeg toch. De oliecrisissen in 1979 en 1980 zorgden weer voor een daling. Bij het Plaza akkoord, besloten verschilende landen de dollar te devaluren en de waarde van de yen ging naar 1 US$=128 yen. In 1995 werd een absoluut laagterecord van 80 yen bereikt. Anno november 2012 is de wisselkoers 1€ = 0,97 yen.

Japan is niet zo internationaal als velen denken. Geldwisselen in Japan is niet gemakkelijk.
Op de internationale vliegvelden (bijv. Tokyo/Osaka) en 5 sterren hotels is geld wisselen gemakkelijk. Het best kunt u geld wisselen bij de Japan Postbank (vergelijking Postbank in Nederland). Op het platteland is geld wisselen moeilijk.

ATM's vindt je overal in Japan máár vooral gericht op de Japanse klant.
Dit merkt u met geldopname met uw creditcard. Op het platteland lukt dat meestal niet. De ATM's in postkantoren (en Seven-Eleven supermarkten) voldoen het best. Pinnen werkt bij de Japan postbank ook goed. Neem wel uw postbankkaart met pincode mee. Wij adviseren u om in grote steden geld te wisselen en op het platteland contant yens op zak te houden. Een uitzondering vormen de steden met veel buitenlanders zoals Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroshima etc., daar kunt u wel geld met de creditcard uit de muur halen. Zorg vooral dat u niet afhankelijk bent van geld automaten. Veel mensen zeggen dat de Citibank goed werkt, maar we horen ook veel andere berichten. Attentie: In grote steden als Tokyo is geld wisselen geen probleem.

In winkels, restaurants en hotels betaalt u gemakkelijk met de creditcard.
Hoewel alle creditcards in Japan gebruikt worden is de visa-card het meest algemeen. Daarnaast worden ook de Mastercard, Dinersclub en American Express kaarten gebruikt. De Japanse economy is heel erg gericht op cash geld. Men draagt ook gemakkelijk 1000 Euro in de broekzak. Omdat Japan een veilig land is hoeft u nauwelijks rekening te houden met diefstal. Allert blijven is altijd raadzaam.

De koers van de Japanse yen vandaag.

Japanse geldJapanse Yen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het weer & de Japanse Yen

newkoers
newweer

Bereken koers Yen vandaag

jpy-eur

De tijd in Japan

Brochure aanvragen

Reisbrochure aanvragen

Aanmelden Reis-Info-Dag

reisinfo

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van nieuws van TAO Japan Specialist:© 2015 TAO Japan Specialist