Akihito wordt de eerste Japanse keizer die in 200 jaar aftreedt

Normaal gesproken regeren de Japanse vorsten tot hun dood. Echter keizer Akihito gaf vorig jaar aan, dat zijn leeftijd en zwakke gezondheid het hem moeilijk maken zijn plichten te vervullen. De keizer onderging een hartoperatie en een prostaatkanker behandeling.

Bijna alle keizers aan het eeuwenoude Japanse hof bleven tot hun dood de troon  Dit wordt de eerste abdicatie van een Japanse keizer in tweehonderd jaar. Het voortijdig aftreden van een Japanse keizer kwam echter nog niet in Japanse wetten voor. Dus eerst moesten de wetten worden aangepast.

De huidige regeer periode van keizer Akihito begon op 8 januari 1989 (start Heisei tijdperk). Dit was een dag na de dood van zijn vader. Keizer Hirohito heeft in 1946, na beëindiging van de tweede wereld oorlog,  in zijn verklaring voor de menselijkheid de goddelijkheid van de Japanse keizer geschrapt. De keizer van Japan is sindsdien in naam hoofd van de staat, maar speelt meer een ceremoniële rol (geen politieke).

Prinses Aiko, dochter van kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako Owada.
De eigennaam van de prinses betekent ‘iemand die van anderen houdt’. Daarnaast heeft zij een keizerlijke titel prinses Toshi (toshi no miya) wat betekent ‘iemand die anderen respecteert’. Tegen de traditie in werd de naam Aiko niet door de keizer gekozen, maar door haar ouders. Die naam werd ontleend aan de leer van de Chinese filosoof Mencius, waarin staat: “Iemand die van anderen houdt, zal bij anderen geliefd zijn, en iemand die anderen  respecteert, zal altijd door anderen worden geacht.”

Het mysterie rondprinses Aiko.
Het is nog onduidelijk of prinses Aiko de toekomstige Japanse keizerin kan worden. De geboorte van de prinses leidde in Japan tot levendige discussie over de vraag of de wet op de Keizerlijke Familie aangepast kan worden. Volgens de huidige wetten kan een vrouw in Japan niet op de Chrysantentroon plaats nemen. Als de wetten niet aangepast worden wordt prins Hisahito, het derde kind van prins Fumihito de broer van kroonprins Naruhito.

Bergen spelen in Japan een belangrijke rol.
Zowel in de Japanse cultuur als mythologie. Kroonprins Naruhito woonde in 2016  met vrouw en kind officieel de conventie Yama no hi (Dag van de berg) bij’. Toen werd voor het eerst deze nationale feestdag “dag van de berg” op 11 augustus gevierd. In Japan heeft men vooral veel respect voor de heiligste berg Koya-san, waar ook veel Japanners op bedevaart gaan. Koyasan wordt door Japanners vaak op een pelgrimstocht bezocht. Daarnaast is Mount Fuji, die de incarnatie zou zijn van de geest van de aarde, gezien als een heilige berg. Vas ook een pelgrimage waard.

Foto:Mount Fuji

Alles te weten komen over het prachtige Japan?

Schrijf u nu in voor de aankomende Reis-Info-Middag. In een paar uur komt u veel te weten over Japan.

Schrijf u nu in

Een reis boeken bij TAO? Zo werkt TAO

Wilt u een reis boeken? TAO biedt zowel maatwerk als Easy-to-go reizen. Lees hier hoe u een reis naar Japan boekt.

Hoe werkt het

Vraag de TAO brochure aan

Ontvang een exemplaar via de post.

Schrijf u nu in

Bekijk ook onze andere blogposts


Laatste kans inschrijven Japan Reis-Info-Dag 4 januari

10-12-2017

De middag is vaak 2 weken vantevoren volgeboekt. Schrijf u daarom snel in.

verder lezen

Akihito wordt de eerste Japanse keizer die in 200 jaar aftreedt

01-12-2017

Op 30 april 2019 zal keizer Akihito, op de leeftijd van 85 jaar, afstand doen van de troon. Keizer Akihito heeft in 2019 dertig jaar op de troon gezeten. Kroonprins Naruhito zal op 1 april 2019 de troon bestijgen.

verder lezen

Japan Reis-Info-Middag: za. 13 januari, 13:30 in Centrum Amsterdam

22-11-2017

Een inspirerende Japan middag met thee-proeverij, sake-proeverij en heerlijke Japanse hapjes/drankjes in het centrum van Amsterdam. Deelname aan deze middag maakt dat u beter voorbereid op reis gaat.

verder lezen